Meny
Fretex slagord

Alt kommer til nytte!

Hvis videoen ikke vises kan du forsøke å laste den ned.
Visste du at klærne du putter i en av innsamlingsboksene til Fretex kan gjøre en jente eller gutt i Irak veldig glad? Eller at Fretex er med på å skape trygge arbeidsplasser for kvinner og menn i Pakistan? Bli med på en tur rundt i verden.

Å putte en pose med klær og sko i en innsamlingsboks fra Fretex er spennende, det sniker seg noen ganger inn en tanke om at et av dine gamle plagg skal få et nytt liv hos noen andre. Ekstra spennende er det å vite at det nye livet kan finne sted i for eksempel Polen eller Kenya.

Det du gir til Fretex deles ut via Frelsesarmeens arbeid og selges videre. Inntektene går til å gi mennesker nye muligheter i arbeidslivet og til Frelsesarmeens sosiale arbeid. I tillegg til det du finner av klær, sko og ting i norske Fretex-butikker, eksporters mye av det som samles inn til utlandet, dette skjer gjennom Fretex International, som eies av Frälsningsarmén i Sverige og Fretex Norge. Fretex International sørger for at ikke noe av det som samles inn av klær, sko og utstyr i Norge og Sverige går til spille.

– Det som samles inn selges både i Norge og i andre land, forteller Fredrik Bratterud, eksportsjef i Fretex International. – Vi selger hovedsakelig til Øst-Europa og Asia. Her er det selskaper som kjøper varene, sorterer dem og selger dem videre, enten fra egne butikker eller til nye kunder som håndterer det videre salget.

Code of Conduct – trygghet for alle

Alle som kjøper varer fra Fretex International underskriver på Code of Conduct, en omfattende avtale for å sikre at arbeidsmiljøet til de ansatte og måten varene håndteres på foregår forsvarlig.

– For oss er det veldig Kvinner som jobber på sorteringsanlegg i Pakistanviktig både å ta vare på menneskene og miljøet, sier Fredrik. Code of Conduct sørger blant annet for at arbeidet foregår i trygge, gode miljøer, uten diskriminering, tvang, eller barnearbeid. Arbeidstid og lønn er regulert og sikkerheten til de ansatte er tatt godt vare på. Vi ser at arbeidsplassene blir sett på som attraktive blant lokalbefolkningen. Et eksempel er sorteringsanlegget i Pakistan, der kvinner opplever å bli så verdsatt i bedriften og få så gode vilkår at flere blir i stillingen også etter at de har giftet seg, noe som ellers er veldig sjeldent i Pakistan.

Kundene forplikter seg også til å følge miljøhensyn, som at så mye som mulig skal brukes og så lite som overhodet mulig skal kastes, og at transporten skal være så miljøvennlig som mulig.

– Åpenhet er viktig for oss, og er et annet punkt i avtalen. Vi reiser rundt til alle våre kunder og sjekker at alt som står i avtalen etterfølges, og ikke bare kunden, men også kundens kunder får besøk av oss. Vi snakker med de ansatte, vi sjekker lokalene og gir beskjed om hva som må endres. Opplever vi ting som er galt og at viljen til å gjøre noe med det er liten, vil de miste oss som leverandør.

Hva skjer med varene?

Sortering på anlegg i PakistanHva som skjer med produktene som blir eksportert fra Norge og Sverige varierer fra land til land. Noen steder er det kunden selv som har butikker, mens andre videreselger til nye kunder. I Polen finner du for eksempel flotte vintagebutikker, mens mange av varene som sorteres i Dubai selges videre til markeder i Afrika.

I Arbil i Irak kan du finne igjen skoene du ga bort i fjor i butikker som for eksempel heter ”Oslo”. Og lurer du på hvorfor butikken heter Oslo, er det fordi det oppfattes som synonymt med kvalitet. Så det er liten tvil om at varene som samles inn her til lands blir tatt godt i mot!

Felles for alle kundene, enten de har egne butikker eller selger varer videre, er altså at de – og eventuelt kundene deres, må forholde seg til Code of Conduct.

Hva skjer så med det som ikke blir solgt? Miljøaspektet er også en del av Code of Conduct – ingen ting skal kastes, verken her i Skandinavia eller i utlandet. Her finnes det mange kreative løsninger. Hver kunde har sine måter å bruke materialene som er til overs på, for eksempel blir tøy til fyll i nydelige puter i Irak, mens i Polen blir det til isolasjon i betong.

Alt brukes og alt kommer til nytte – over hele verden!

Marked i Afrika