Meny
Fretex slagord

Tilbake til samfunnet etter soning

Fretex
Bertil og Stian forteller i en dokumentarfilm om sine erfaringer med Elevator-tilbudet.

Fretex Øst-Norge AS, Ole Deviks vei 20, Oslo har en soningsavdeling under straffegjennomføringsloven § 12. Dette er et tilbud til innsatte i alle landets fengsler, hvor en kan sone siste del av sin straff i samarbeid med fengslet. Dette er et kombinert arbeids-, sosial- og botreningstilbud i Fretex-regi. I soningstiden forventes det at deltaker er aktiv i eget attføringsløp og målet er formidling til ordinært arbeid.

 

Studnet-TV
Studentene Hanne Bjugstad, Julia Dahr, Julie Lunde Lillesæter og Liv-Randi Holann har nå laget en film fra Elevator.
- Vi ville utforske deler av samfunnet som vi ikke får innpass til, men som vi ofte tror vi kjenner godt. Debatten om kriminalomsorg og straff har gått lenge, og vi ønsket å vise hvordan alternative soningsopplegg kan komme samfunnet til nytte på flere måter, ved å gi de innsatte en følelse av å mestre hverdagen. Vi ville at man skulle bli kjent med Bertil og Stian som medmennesker, med drømmer og håp om en bedre fremtid. Ved å la seeren få innblikk i deres hverdag, kan de lettere sette seg inn i situasjonen de er i, og forstå hvordan tiltak som Elevator kan hjelpe, sier de engasjerte studentene.


Kan dere fortelle litt om prosessen med å lage filmen?

- Ettersom vi alle er studenter, og jobber frivillig i Oslo Student-TV ved siden av studier og deltidsjobber, var det helt klart en utfordring å få tid til å gjennomføre prosjektet midt i eksamenstida. Samtidig var det et spennende og engasjerende prosjekt å jobbe med, som vi har lært mye av. Vi er veldig takknemlige
for at Stian og Bertil ville dele så mye med oss og la oss få være med på deres hverdag. Det har vært en berikelse, og det har bidratt til det nære og personlige preget vi mener er filmens styrke.
Vi er veldig fornøyde med filmen, og håper den kan fungere som et vindu inn til en verden og en situasjon som er ukjent for de aller fleste. Vi håper på å få sendt den inn til ulike dokmentar- og filmfestivaler, slik at flere kan få mulighet til å se den.

Filmen kan du se her