Meny
Fretex slagord

SILKEPUTE

Vintage turistmotiv fra Fretex Redesign
Det celebre varehuset Liberty i London har kjøpt inn redesignede silkeputer fra Fretex Redesign i  2007. Fretex gjenbruksdesign er håndlaget i Norge, Liberty har siden starten i 1875 solgt en eklektisk miks av ny og vintage design til kresne kunder på jakt etter noe utenom det vanlige.

I den 6 etasjes trebygningen Liberty House på Regent Street ved Oxford Circus, har Liberty fra starten solgt en blanding av antikk (les brukt) og ny design. Allerede i 1875 reiste Arthur Liberty rundt i verden på jakt etter unike luksusprodukter til kresne kunder. Varehuset selger alt fra dame- og herreklær til tekstiler og interiør via vesker, kosmetikk, porselen lamper og leker - og andre rariteter som passer inn. Denne våren er det mye sort og hvitt med fargesterke detaljer i varehuset, blant møbler og tekstiler fra Timorous Beasties, Missoni og Kenzo ligger mintgrønne, rosa og blå puter fra Fretex Redesign. Putene blir lagd av silkeskjerf med turistmotiver fra 50-60-70 tallet. En håndfull dedikerte damer saumfarer daglig silkeskjerfene som kommer inn på Fretex sin hovedsortering på Alnabru.  Felles har de interessen for tekstiler og behovet for arbeidstrening. Til putens bakside brukes en silkebluserygg, fargene må settes sammen for hver enkelt pute, ingen er like. Silken fores med lerret, fylles med dun, det hele settes sammen med en bise, den usynlige glidelåsen lukkes og puten kan leveres. ”Det er fint at det er redesign, og at man ikke kan se det!” er tilbakemeldingen vi får fra butikkene, sier prosjektleder Katarina Grønmyr.  Kontakten med Liberty fikk de i da Fretex Redesign var med på utstillingen, Ever and Again, 2007.kuratert av eco-design guru Rebecca Earley.

Arbeidsgang: PDF

Mønste: PDF

Skriv ut mønstere på en større printer/ kopimaskin eller på et kopisenter i orginal format.

Arbeidsbeskrivelse for søm av pute 50 X 50 cm

Design: Katarina Grønmyr. 2008

  1. Bestem stoff og fargekombinasjon på puten, det kan for eksempel være et pent skjerf og en brukt silkebluse/ skjorte. Vask og stryk stoffene. Hvis stoffet er av silke eller et annet tynt stoff, kan du legge det på et lerretsstoff. Tilpass malen etter mønsteret på skjerfet. Sett lodd eller noe tungt på malen, slik at stoffet ligger rolig når du klipper. Klipp gjennom begge stoffene samtidig. Klipp bakstykket med lerret på samme måte. Merk av hakk ved glidelåsens begynnelse og slutt.

2.   Overlock eller siksak for- og bakstykket med lerret hver for seg.

3.   Sy på biser. Sjekk at bisene rekker rundt hele puten før du

Klipper av. Legg bisene 2 mm innenfor kanten. Sy bisene på forstykket av puten. La skjøten komme midt på nederste kanten av puten. Pass på at skjøten blir minst mulig synlig.

4.   Sy på skjult glidelås. Velg en farge som passer og er lite synlig. Glidelåsen blir sydd på både forstykket og bakstykket før puten sys sammen. Følg hakkene. Legg glidelåsen kant i kant med bisen og sy.( Da blir glidelåsen liggende litt utenfor kanten på forstykket).  Når du skal sy den andre glidelåssiden, legger du glidelåsen tilsvarende mye utenfor som på det første stykket.

5.   Sy for- og bakstykket sammen rundt hele puten. Bruk bisesømmen på forstykket som rettesnor når du syr puten sammen. Sy forsterkning på begge sider av glidelåsen.

Liberty London. England