www.fretex.no Fretex logo print

Forbruk og gjenbruk

Fra Fretex sin sorteringsavdeling i Oslo
Ønsker du å være en smart forbruker, og hjelpe både samfunnet og miljøet? Det er ikke så vanskelig som det kanskje høres ut!

Har du noen gang tenkt over hva og hvor mye du selv forbruker eller konsumerer? Forbruk bidrar til store klimagassutslipp både i forhold til produksjon, transport og avfallsmengder. Visste du at ved å gjenvinne 1 kg tekstil så sparer vi miljøet for utslipp av hele 11 kg CO2, en halv liter kjemikalier og nesten 2.500 liter vann som ville gått med til produksjon av nye tekstiler?

Noen ting vi selv kan gjøre er å kjøpe færre ting, sørge for at tingene vi bruker får lengre levetid og at de benyttes om igjen til andre produkter – hvis det er mulig. Mens ingen kan gjøre alt for å bremse utslippene, kan vi alle likevel gjøre noe. Mange små gjerninger utgjør som kjent en kjempeinnsats. Men hvor skal du begynne?

Dette skjer med avfallet ditt

Først og fremst handler det om å ta seg tid til å tenke gjennom egne handlinger. Trenger du egentlig alle tingene du kjøper gjennom et helt år? Kunne noe vært kjøpt brukt? Miljøet har mye å vinne dersom flere har disse spørsmålene i bakhodet. Avfallshierarkiet kan også være til hjelp i vurderingene:

Øverst i hierarkiet er avfallsreduksjon. Ved å kjøpe mindre, produseres det mindre og i sum reduseres avfallet. Men når ting først er produsert, er det smart å gi de så lang levetid som mulig. Det kan du sikre ved blant annet å levere klær, sko, møbler og annet til Fretex sin innsamling.

Når gjenbruk ikke lenger er mulig

Ombruk eller gjenbruk er et godt miljøtiltak for å redusere både avfall og forbruk. Når ombruk ikke lenger er mulig, kan materialgjenvinning være en løsning.  Fretex selger pussefiller som er laget av brukte og ødelagte tekstiler.

Når materialgjenvinning ikke lenger er mulig, er neste stopp på avfallshierarkiet energigjenvinning. Nederste nivå er deponi. Dette gjelder kun avfall som ikke kan gjenbrukes, materialgjenvinnes eller energiutnyttes og er derfor ikke aktuelt for tekstiler.

Vær en smart forbruker

Skal du være en smart forbruker, vil det lønne seg å ta hierarkiet ovenfor i betraktning. I tillegg kan du gjøre ditt for å sortere det som du uansett pleier å kaste – som plastemballasje, papp, papir, drikkekartong, glass, metall og matavfall. Gjør du det du kan allerede i ditt eget hjem, gjør du miljøet en stor tjeneste.

Men husk å ha fokus på mindre avfall når det gjelder alle ting i hjemmet. Blir du lei et klesplagg, et par sko eller et møbel, er det ingen grunn til å ikke levere det til Fretex.

 

 

Fant du det du lette etter?