Noen har mistet jobben ufrivillig, mens andre har sagt opp jobben av egen fri vilje. Prosessen mot en ny jobb er den samme. Her er noen tips til deg som skal søke ny jobb.
Hva er din motivasjon i jobb? Hva virker demotiverende? Når du står ovenfor et jobbskifte er det viktig å utforske hva som er viktig for deg i arbeidslivet. Er lønn avgjørende? Visjon og verdi hos arbeidsgiver? Et godt arbeidsmiljø? Dekker jobben behovet for tilbakemeldinger og det å bli verdsatt? Om du vil skifte jobb fordi du ikke trives i jobben du har i dag, er det ekstra viktig å finne ut hva grunnen til mistrivselen er. Slik kan du unngå å søke deg jobber der du havner i samme situasjon.
Tips: Kartlegg din egen jobbmotivasjon
En grundig refleksjon av hva som har motivert deg hos nåværende og tidligere arbeidsgivere vil alltid lønne seg. Skriv opp hva du liker og hva du ikke liker med arbeidsgiveren og arbeidsoppgavene. Analyser alt fra de formelle prosessene på arbeidsplassen, til det psykososiale arbeidsmiljøet. Vær ærlig når du svarer deg selv. En slik refleksjon kan du med fordel gjøre sammen med andre, for eksempel en nær venn eller en profesjonell karriererådgiver.
Hvordan er arbeidsmarkedet i ditt område? Bruk internett aktivt, hold deg oppdatert på ledige stillinger. Ta gjerne kontakt med vikarbyråer for en samtale og en eventuell registrering. Slike byråer har god oversikt over det lokale arbeidsmarkedet. Det er også viktig at du registrerer deg som arbeidssøkende hos NAV. Dette kan du gjøre selv om du har jobb i dag.
Tips: Undersøk lokalt jobbmarked
Er det bedrifter du er spesielt interessert i å jobbe for, tar du kontakt med disse. Undersøk hjemmesidene deres, ta en telefon til HR-ansvarlig i bedriften og hør om det er greit om du sender en åpen søknad. Kanskje de er ute etter noen med akkurat din kompetanse?
Mange ansettelser skjer via kjennskap. Det er derfor viktig at du holder både ditt private og ditt profesjonelle nettverk orientert om ditt ønske om å bytte jobb. Ta en telefon til tidligere kollegaer og forhør deg om arbeidsplassen deres der de er i dag. Personlige referanser er gull verdt i en jobbsøkerprosess.
Tips: Oppdater sosiale- og digitale nettverk
Oppdater profilene dine i de sosiale nettverkene du er en del av. Gjør LinkedIn-profilen din så attraktiv som mulig. Sørg for at familien din vet om dine ønsker. Kanskje du har en fetter i en bedrift som er på jakt etter noen med din bakgrunn?
Det kan være en krevende prosess å bytte jobb. Prosessen krever at man har energi og viser seg fra sin beste side. Det kan være vanskelig å holde motivasjonen oppe, spesielt om man ikke får napp med en gang. Om man oppsøker en karriereveileder, vil man kunne få hjelp til å systematisere søknadsprosessen. Man vil også få støtte og veiledning i en prosess som for mange er krevende. Profesjonell veiledning og coaching kan være avgjørende for et godt resultat.