Gå til hovedinnhold Gå til footer

Ta vare på klærne - og miljøet!

Ved å tenke på hvordan du vasker, bidrar du til å redusere miljøpåvirkningen din og til å bevare naturressursene, samtidig som klærne dine holder lenger.

Materialeguide og vasketips
Ved å tenke på hvordan du vasker, bidrar du til å redusere miljøpåvirkningen din og til å bevare naturressursene, samtidig som klærne dine holder lenger.

Materialer

Strikk

Grovstrikkede plagg skal formes og tørkes flatt etter vask slik at de beholder sin opprinnelige fasong. Bruk vaskemiddel tilpasset ull. Gå eventuelt over med nuppekam, slik som denne fra Fæbrik x På Stell

Ull

Det holder ofte å lufte ullplagg. Bruk vaskemiddel som er tilpasset ull. Vask på ullprogram eller håndvaskprogram, i vaskemaskin eller for hånd. Stryk etter vask for å gjenvinne den naturlige glansen.

Strikk

Lin

Lin er et naturmateriale og kan lett trekke seg sammen i våt tilstand. Du får tilbake plaggets opprinnelige fasong ved å stryke det på høy varme med damp. For å bevare glansen bør du stryke plagget på vrangen.

Viskose

Viskose er en kunstfiber fra cellulose og kan lett trekke seg sammen i våt tilstand. Du får tilbake plaggets opprinnelige fasong ved å stryke det med damp.

Silke

Silke er et svært følsomt materiale som bør behandles med forsiktighet. Bruk vaskemiddel som er tilpasset silke, og ikke strekk plagget i våt tilstand. Silke skal aldri tørkes i tørketrommelen.

Denim

Vask jeans med vrangen ut for å redusere slitasje. Ta dem ut av vaskemaskinen så raskt som mulig etter at vaskemaskinen har stoppet for å unngå folder. Denim har fått sitt karakteristiske utseende ved en spesiell innfargingsmetode. Derfor kan det finnes små fargepigmenter igjen i overflaten som kan forårsake tørrfarging.

Denim

Skinn og semsket skinn

Plagg av skinn og semsket skinn bør rengjøres av en skinnspesialist. Følg vedlikeholdsinstruksjonene.

Sko og vesker av skinn bør smøres inn med skokrem og/eller impregneringsspray. Dette enkle tiltaket vil forbedre beskyttelsen mot vann og søle, i tillegg til å forlenge levetiden til skoene/vesken.

Bruk kun impregneringsspray til semsket skinn og nubuck, ikke polish eller skokrem. Unngå å bruke skoene/vesken i semsket skinn/nubuck når det regner eller er veldig fuktig ute, fordi materialet kan få flekker eller farge av. Sett skoene i et skotre for å bevare formen, og bruk skohorn for å beskytte bakkappen og hælen når du tar dem på. Knyt opp skolissene og løsne spennene når du tar dem på og av.

Dunjakker

Bruk tennisballer i tørketrommelen når du tørker dunplagg. Da får du en jevn fordeling av dunet. Det er viktig at dunet blir helt tørt.

Regntøy

Regntøy bør drypptørkes. Hvis du velger å tørke regntøy i tørkeskap, bør du bruke lav temperatur. Følg instruksene for behandling.

Detaljer

Fjern avtakbare detaljer og lukk borrelåser og glidelåser før vask. Vask nylonstrømper og ømfintlige plagg med detaljer i vaskepose.

 

Vasketips

  • Vask miljøbevisst

Vasking, tørking og stryking av klærne dine står for 36% av den totale miljøpåvirkningen av et gjennomsnittlig plagg i løpet av dets levetid! Dette kan reduseres til under halvparten dersom vi gjør smartere valg.


Du kan hjelpe planeten og garderoben din ved å vaske klærne dine sjeldnere, benytte lavere vasketemperatur, stryke dem mindre og unngå tørketrommel.


Ved å velge smarte vaskemetoder kan du forlenge levetiden til favorittklærne dine, samtidig som du reduserer ditt miljøfotavtrykk, og klærne dine blir like rene.

Fretex arbeider aktivt med miljøspørsmål i forbindelse med produksjon og transport for å begrense vår påvirkning på miljøet. Men den aller største delen av energien går med når du vasker klærne dine.

Ikke vask når det er unødvendig, og ikke vask klær som ikke er skitne. Det er ofte nok å lufte og børste klærne.

  • Reduser vasketemperaturen

Velg gjerne en lavere vasketemperatur for å spare energi. De fleste vaskemidler vasker like rent ved lavere temperaturer. Det brukes omtrent halvparten så mye energi per vask ved 40 ºC som ved 60 ºC.

  • Fyll vaskemaskinen

Sorter plaggene etter farge og vasketemperatur. Fyll vaskemaskinen helt, men ikke stapp den. Maskinen er full når du kan holde en knyttneve over skittentøyet uten å presse tøyet sammen. Bruk energispareprogrammet som finnes på de fleste moderne vaskemaskiner.

  • Velg miljømerket vaskemiddel

Bruk et miljømerket vaskemiddel som er fritt for optiske hvitemidler og fosfater, ettersom de påvirker miljøet negativt når de kommer ut i naturen. Dosér vaskemiddelet i henhold til anvisningene på pakken. Klærne blir ikke renere av at du overdoserer. For å kunne dosere riktig må du vite om vannet der du bor er hardt eller mykt. Unngå skyllemiddel. For å motvirke statisk elektrisitet på plagget etter vask, anbefaler vi å helle noen dråper eddik i vaskevannet.

  • Unngå rens

Rens er en prosess der klærne rengjøres ved hjelp av et organisk løsemiddel. Rens påvirker miljøet negativt når løsemidlene havner i naturen. I dag finnes det også mer miljøtilpassede rensemetoder der klærne renses ved bruk av bare karbondioksid som gjenvinnes fra industrien. Slik rens gir derfor ingen utslipp av kjemikalier.

  • La tøyet selvtørke

Det beste er at tøyet selvtørker, ettersom tørketromling og tørkeskap forbruker mye energi. For å redusere tørketid, sentrifuger klærne godt før du tar dem ut av vaskemaskinen.

 

Til toppen