Gå til hovedinnhold Gå til footer

10 grunner til å velge brukt!

Vi gir deg den ultimate listen over fordelene med gjenbruk

Designerplagg liggende flatt
Vi gir deg den ultimate listen over fordelene med gjenbruk

1. Moteindustrien er en miljøversting. Bare oljeindustrien forurenser mer enn klesproduksjon på verdensbasis. Hovedgrunnene til forurensningen er bruken av giftige kjemikalier og syntetiske materialer som inneholder mikroplast. De enorme vannmengdene som trengs for å dyrke bomullsplanten er også en del av miljøbelastningen.

2. Fast Fashion-industrien utnytter billig arbeidskraft i fattige land for å opprettholde sin enorme overproduksjon. Fast fashion er benevnelsen på den delen av moteindustrien som bygger sin suksess på å flytte produksjon av klær til land med billig arbeidskraft for så å kunne fylle kjedebutikkene med en kontinuerlig strøm av nyheter i et høyt tempo.

3. Ved å handle brukt forlenges hvert enkelt plaggs levetid. Er du samtidig bevisst på å handle klær i naturlige kvalitetsmaterialer, vil levetiden forlenges ytterligere.

4. Vær med å begrense mengden tekstilavfall ved å kjøpe mindre nytt, og levér det du ikke bruker lenger til gjenvinning, ikke kast det i søpla! Gjennomsnittsnordmannen produserer ca 23 kg tekstilavfall hvert år. Handler du mindre i kjedebutikkene, og mer brukt, bidrar du til å begrense søppelberget.

5. Få et bevisst forhold til kvalitet. Naturlige materialer som silke, ull og kashmir koster mer enn syntetiske materialer. Men betaler du den prisen det er verdt, får du også et plagg som varer lenger, ser bedre ut og som ikke inneholder mikroplast.

6. Gi til de som trenger det. En fast andel av omsetningen i Fretex går direkte til Frelsesarmeens sosiale arbeid. Derfor kan du være trygg på at pengene du bruker når du handler hos oss også kommer andre til gode. 

7. Gjenbruk fremmer mangfold! Enten du er oppslukt av italienske luksusmerker, elsker retrokjoler, eller bare trenger en ny skjorte som passer i den nye jobben - her kan du finne det meste. Vi har alle ulike behov når vi handler. Hos Fretex har vi varer i et bredt spekter av prisklasser og stiler, slik at kunden selv kan velge ut fra sine forutsetninger.

8. Vær med å bremse overfloden av nyproduksjon. Klesindustrien har hatt en enorm vekst i antall solgte nye plagg de siste tiårene. I 2016 ble det kjøpt 80 milliarder nye plagg på verdensbasis! Dette er en helt vanvittig vekst; i 1996 var det tilsvarende tallet 16 milliarder. Tenk litt over det, og ta Livia Firths utfordring: når du overveier å kjøpe et nytt plagg, spør deg selv om du vil bruke plagget mer enn 30 ganger. Er svaret nei, så ikke kjøp det. 

9.  Spar penger! Handler du brukt, får du mye mer for pengene. Selv om kjedebutikkene tilbyr stadig billigere varer i økende tempo, ender impulskjøpene ofte bakerst i klesskapet. Ofte ender man opp med å kjøpe mange flere plagg enn man rekker å få brukt, og de små beløpene blir til en stor sum tilsammen. 

10. Bli mer kreativ! La det gå sport i å finne din egen tolkning av de nyeste trendene. Er det in med oversized blazer, så hvorfor ikke kjøpe en herreblazer fra 80-tallet på Fretex i stedet for å kjøpe en dyrere variant i en av kjedebutikkene? Trender er ofte kortvarige, så se tilbake i tid og finn utgaver av trenden i bedre kvalitet enn det som ofte produseres for billigkjedene i dag. 

 

Til toppen