www.fretex.no Fretex logo print

Storsatsing på mer gjenbruk!

Foto Sølve Sundsbø  Det kongelige hoff
Fretex arrangerer gjenbruksdager i samarbeid med H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit.

Inspirasjon til mer miljøvennlige valg. Som forbrukere kan vi kjøpe klær som varer lenge og som er produsert med minst mulig miljøbelastning. Det å arve klær og det å handle second hand øker gjenbruket, og her ligger det betydelige muligheter. Husholdningene i Norge kaster store mengder klær i søpla. Beregninger gjort av Statens institutt for forbruksforskning anslår at det er et potensiale for å øke årlig innsamling av tekstiler med over 7 kg per innbygger! Økt gjenbruk og materialgjenvinning av tekstiler gir positive miljøeffekter fordi det reduserer etterspørselen etter nye tekstiler.

Gjør vi en skikkelig innsats for å øke gjenbruk kan vi redusere CO2-utslipp tilsvarende 100 000 biler over ett år!

Kronprinsesse Mette-Marit. Flere av Kronprinsessens plagg har blitt redesignet for anledningen, mens andre har funnet veien til arrangementenes auksjon. Kronprinsessen blir  med på gjennomføringen av disse dagene.

- Vi i Fretex synes det er fantastisk flott at Kronprinsessen er med på å sette søkelyset på gjenbruk, sier Trond Ivar Vestre, daglig leder i Fretex Norge.

Catwalk. På gjenbruksdagene vil publikum få se høstens mote. Alle plagg og alt tilbehør på catwalken kommer fra Fretex. Det man trenger i høst, finnes allerede i de tusen hjem - og hos Fretex og andre som selger second hand!

Jenny Skavlan foto Jeton KacanikuJenny Skavlan vil gi tips og råd om gjenbruk og redesign på gjenbruksdagene. Hun har også fikset litt på et par av Kronprinsessens kjoler og vi viser fram resultatet.

Fretex redesign workshop. Klær og tekstiler som ikke kan gjenbrukes lager Fretex nye produkter av. Det blir mulig for publikum å lage sin egen notisbok. Gamle bøker som ingen kjøper får nytt liv som notisbøker. Du velger sin favorittbok, f.eks. Hardeyguttene, og sette inn blanke ark selv.

Publikum er modeller. Gjenbruk handler mye om «street fashion». Neste Fretex-kolleksjon er det tross alt publikum som har på seg! Vi vet at mange er gode til å bruke vintage og second hand, og på den måten få fram sitt eget uttrykk og sin egen stil. På gjenbruksdagene kan publikum ta bilde av seg selv eller venner, og tagge det med #gjenbruksdagen eller #engangtil , og dermed bli modell på storskjermen!

Rydd i skapet og ta med det du ikke lenger trenger. Fretexboksene vil også være med på arrangementene. I både Bergen og Fredrikstad er det innsamling før gjenbruksdagen, slik at plagg og tilbehør kan ses igjen på torget!

Torget vil bugne av høstmoten. Det blir mulig å kjøpe second hand og redesign på gjenbruksdagen. Fretex legger opp til en skikkelig skattejakt i torgbutikken!

Personal shoppers. Noen synes det er vanskelig å handle brukt, derfor stiller vi med et helt «korps» av personal shoppers.

Artistene Tommy Tokyo fra Fredrikstad og O. Martin fra Bergen stiller opp i hver sin hjemby og gir publikum en liten konsert.

Film om mote og miljø. På gjenbruksdagen vises en kort film om klærnes livsløp, og om hva vi som forbrukere kan gjøre for å ta bedre miljøvalg.

Jobb & oppfølging er også en viktig del av Fretex som blir presentert disse dagene. I fjor fikk 506 personer jobb etter å ha deltatt i et av Fretex sine attføringsprogram. Fretex tilbyr, som første attføringsbedrift i Norge, en jobbgaranti. På gjenbruksdagen vil du få mer informasjon om disse tjenestene.

Samarbeidspartnere. Fredrikstad kommune er medarrangør fredag 5. september. Både i Fredrikstad og Bergen samarbeider vi med lokale aktører innenfor miljø, mote, kunst og redesign. De vil vise hvordan de jobber – og inspirere til kreativt gjenbruk og miljøvennlige valg!

Du kan finne bruktskatter, samme hvor i landet du bor. I Fretex nettbutikk er second hand tilgjengelig for alle - også de som ikke bor i Fredrikstad og Bergen!

Foto Kronprinsesse Mette-Marit: Sølve Sundsbø / Det kongelige hoff
Foto Jenny Skavlan: Jeton Kacaniku

#gjenbruksdagene #engangtil 


 

Fant du det du lette etter?