www.fretex.no

Kle deg opp i klær fra 80-tallet

cid-19 80-talls klaer
Skal du reise tilbake til det fargesprakende 80-tallet kun for en kveld eller ønsker innslag du kan bruke i garderoben din? Her får du tips til hva slags 80-tallsklær du kan se etter.

Sterke farger, store skulderputer, dyreprint, syrevaskede jeans og glorete grilldresser. Det er bare noen av assosiasjonene mange får når de tenker på 80-talls klær, og ikke alle er like positive. For mens noen ser på 80-tallet som det aller verste innen mote, er det andre som har en forkjærlighet for tiåret der alt var stort, dristig og fargerikt. Det er likevel mange elementer som fortsatt er aktuelle i dag, dog i en noe mer nedtonet variant.

Så uansett om du vil blande 80-talls klær inn i den personlige stilen din, eller du vil ta den helt ut i et kostyme til en temafest, er det verdt å ta turen innom Fretex.

Sporty eller powersuit
Klær fra 80-tallet byr på mange spennende tendenser, som for eksempel aerobic-looken med svettebånd, tights, body og leggings, udødeliggjort av Jane Fonda og hennes treningsvideoer. Andre lot seg inspirere av filmene «Flashdance» og «Fame», og gikk for collegegensere med avklippet hals og tights. Leggvarmere og pannebånd satte prikken over i-en.

Serien «Dynastiet» fikk mennesker over hele verden til å benke seg foran TV-skjermen, der skuespillerne var ikledd moteriktige antrekk bestående av glitter, glamour og stramme drakter med store skulderputer – en såkalt powersuit.

Skulderputer gir antrekket en annerledes struktur, og sammen med et belte i midjen og store øreringer, blir stilen komplett. Holder du deg til enkelt tilbehør og nøytrale farger, har du enkelt oppdatert 80-talls klærne.

80-talls kostyme
Er du derimot ute etter et fullt kostyme, kan du lete etter store, fargerike collegegensere og ha den over tights. Heng en rumpetaske over hoftene og topp antrekket med kreppet, tupert hår eller en hestehale på snei, satt opp med en stor hårstrikk.

Denimplagg i alle varianter, syrevaskede jeans med hull og bukser med høyt liv er andre 80-talls klær du kan se etter. Gå for tilbehør som store øreringer i plast, gjerne i en knallfarge. Farger generelt, både sterke farger og pastellfarger, var moteriktig den gang. Til og med i kombinasjon med hverandre.

Inspirasjon til 80-talls klær
Trenger du inspirasjon til 80-talls klær er mye å hente fra. Det er tross alt snakk om tiåret der a-ha sang Take on Me, MTV startet opp i USA, og filmer som «Dirty Dancing», «Footloose», «Tilbake til Fremtiden» og «The Breakfast Club» gjorde det stort.

Madonna og Michael Jackson var blant de største som preget både kulturen og trendene. Bon Jovi regjerte med puddelrocken, og Poison satte stilen med stort hår og pannebånd. Hip hop slo også for alvor gjennom på 80-tallet, blant annet via Run DMC og The Beastie Boys. MC Hammer gikk med bukser der skrittet nesten berørte bakken – og det var helt innafor.

Menn lot seg inspirere av hockeysveisen til MacGyver og stilen til duoen Crockett og Tubbs i «Miami Vice». Særlig Don Johnson i rollen som Crockett var et stilikon, med sine lyse, løse dresser med T-skjorte inni jakken.

80-tallsklær på Fretex
I dag er ikke moten like spesiell som perioden da neonfargede klær og netting var helt innenfor god smak. Det er uansett ingen tvil om at 80-tallsklær er ulikt noe annet.

Besøk en Fretex-butikk neste gang du trenger eller ønsker 80-talls klær, om det så er for å skape en mer individuell stil eller for å gjøre deg klar til temafesten. Husk også at du kan finne bruktfunn fra andre tiår, slik som unike plagg fra 70-tallet eller klær fra 50-tallet.

 

Fant du det du lette etter?

Hva lette du etter?