www.fretex.no

Datavirus

Hva er egentlig datavirus, hvordan unngå å bli rammet og hvordan bli kvitt problemet?

Hver eneste dag blir PC-er over hele verden rammet av datavirus – uønskede og skadelige dataprogrammer som uten brukerens viten og vilje spres og installeres på en datamaskin med hensikt om å gjøre skade eller ta over kontrollen på maskinen.

Disse dataprogrammene har evnen til å reprodusere seg selv, og rammer ikke bare PC-er og Mac-er, men også nettbrett og telefoner. Noen datavirus gjør ikke annet enn å skape irritasjon, mens andre kan være destruktive og ødelegge viktige data. Dette kan skje direkte på en harddisk, eller på annet lagringsmedia som senere settes inn i maskinen.

Flere former for datavirus

Vanlige datavirus kan ikke spres med mindre den bringes med en vert, som for eksempel en e-post. Viruset sprer seg deretter ved å kopiere den skadelige programkoden inn i blant annet filer og harddisker, og kan slette eller låse filene med en sterk kryptering, stjele data og spre seg til andre enheter på samme nettverk.

Ormer er en type virus som ikke trenger en vert for å kunne spre seg. Den opptrer som et virus, men kan rett og slett orme seg innover i systemene og spre seg selv. Disse kan gå av etter en gitt tid eller etter en gitt handling. Denne typen datavirus brukes ofte for å overvåke passord og for å ta over den infiserte datamaskinen.

En annen form for skadelig programvare er det som kalles “trojansk hest”. Disse utgir seg for å være et nyttig eller morsomt program, gjerne et som folk vil ha for å øke sjansen for nedlasting. Trojanere krever nemlig at mottakeren på en eller annen måte starter programmet, for så å infisere maskinen. En trojansk hest kan gjøre mye skade, og hensikten er ofte å stjele informasjon eller bruke maskinen som et utgangspunkt for å angripe andre maskiner.

Hvordan unngå datavirus

Det trenger ikke være så vanskelig å unngå datavirus, og du kommer langt med å følge nettvettreglene og ha normalt nettvett. Husk spesielt disse punktene:

  • Ha beskyttelse i form av et oppdatert antivirusprogram på PC-en.
  • Vær forsiktig med nedlasting av filer og gratisprogrammer fra nettet.
  • Ta sikkerhetskopier jevnlig, slik at du ikke mister filene dersom du faktisk blir utsatt for et virusangrep.
  • Vær skeptisk, særlig hvis du mottar epost med vedlegg fra ukjente. Klikk derfor aldri på noe som du ikke vet hvor kommer fra. Vær også skeptisk til mistenkelige nettsider.
  • Hold alle programmer og operativsystemer oppdatert.
  • Ved å installere et nettvern i tillegg forhindres oppkobling mot usikre nettsider, noe som vil stoppe trafikken før et eventuelt virus får tilgang.

Er datamaskinen infisert?

Det er ikke alltid så enkelt å vite om maskinen din har blitt infisert av et virus, for mens noen ødelegger filer og data helt så er det flere varianter som opererer i det stille og ikke påvirker den daglige bruken. Det gjelder derfor å være oppmerksom på uvanlig oppførsel fra maskinen.

Dersom maskinen din er rammet gjelder det å minimere skaden så godt som mulig. På jobb bør du kontakte noen i IT-avdelingen som kan rense maskinen, redusere skaden og hindre at det også rammer andre i bedriften. Er du hjemme bør du i det minste koble deg fra internett slik at en eventuell hacker ikke kommer seg inn på din maskin og ikke bruker den til å angripe andre.

Gode antivirusprogrammer er som regel nok, for de vil både varsle deg om funnet skadevare og vil ofte klare å fjerne den. Siste utvei kan være å gjenoppbygge operativsystemet fra grunnen av. Sørg bare for å ikke reinstallere fra gamle sikkerhetskopier - de kan ha samme svakheter som lot viruset få tilgang.

*
*
*
*

Fant du det du lette etter?

Hva lette du etter?