www.fretex.no

Personopplysninger på avveie

Oftere og oftere skjer det dessverre at personopplysninger og personnummer kommer på avveie.

Og det kan skje på veldig mange måter. Mobilen eller dataen din kan bli hacket, utstyret kan bli stjålet ved innbrudd eller opplysningene kan hentes ut fra en harddisk som ikke har blitt sikkert destruert. Det kan også skyldes for dårlige rutiner hos en bedrift. Altfor få er klar over at personlige opplysninger kan bli misbrukt og i verste fall ende med ID–tyveri.

Personopplysninger på avveie kan skyldes manglende rutiner


Mange bedrifter sitter med personopplysninger om kundene sine, særlig de som også tar kopi av førerkort eller annen legitimasjon. Dette gjelder for eksempel bilbutikker eller bilutleieselskaper.

Men dersom disse bedriftene ikke har skikkelige rutiner for sikkerhetsmakulering, kan personopplysningene komme på avveie. Med jevne mellomrom har det dukket opp historier i media om personopplysninger fra etater eller bedrifter som er blitt funnet på fyllinga eller i en åpen søppelcontainer.

Enkelte kriminelle har også basert seg på å stjele fra ulåste postkasser, og på den måten klart å ende opp med personopplysninger som kan misbrukes.

Det er kun sikkerhetsmakulering som er helt sikkert


De fleste tenker ikke over at opplysninger og bilder i en gammel brukt mobil eller PC kan hentes frem igjen av en datakyndig person, selv om den er slettet eller formatert. For selv om det finnes både programmer og metoder for sletting, er det kun sikkerhetsmakulering av enheten som er 100 prosent sikkert.

Mange gir en utrangert PC videre til andre. Det er viktig for miljøet at brukbare ting gjenbrukes, men det anbefales da å ta ut den gamle harddisken og få den sikkerhetsmakulert – særlig nå som det er høy datakunnskap blant mange mennesker. Det betyr høyere risiko for at personopplysningene dine blir hentet ut av noen med uærlige hensikter.

Ikke glem at mobilen din inneholder personopplysninger


Smarttelefoner er noe de fleste av oss har i dag, og de er som små datamaskiner med mange apper og enda flere muligheter. Men er du klar over at det tar under 30 sekunder å hacke en smarttelefon, ofte uten at eieren er klar over det? Telefonen kan også hackes via apper, for ikke alle apputviklere er nøye nok med sikkerheten.

Det er sjelden en hører noe særlig om at personopplysninger kommer på avveie på denne måten, antagelig fordi mange synes det er flaut å si at de er blitt utsatt for det.

Det er viktig at folk blir klar over problematikken og faren for hacking via mobil. Et godt råd er å ikke ha wifi aktivert på mobilen, med unntak av når du er inne på jobb eller hjemme hos deg selv. Virus og hacking kan også komme via en link på sms. Det er viktig å ikke åpne noe du er usikker på.

Husk at mobiler også bør sikkerhetsmakuleres. Selv om mobilen er satt tilbake til fabrikkinnstillinger, så ligger det fortsatt opplysninger og bilder «gjemt» i programvaren. Salg av brukt mobil på nettet, eller å bare kaste dem i gjenvinningsstasjoner, er derfor ikke trygt. Mange gjenvinningsstasjoner sliter dessuten med gjester utenom åpningstid, og det skjer også at folk plukker med seg ting når de er der for å kaste noe.

For å være på den sikre siden og unngå at personopplysninger kommer på avveie bør du sikkerhetsmakulere alle enheter som kan inneholde data om deg.


*
*
*
*

Fant du det du lette etter?

Hva lette du etter?