Gå til hovedinnhold Gå til footer

Nytt Fretex-konsept

16. september lanseres Fretex Arkivet i Oslo, Trondheim og på nettet. Dette er et helt nytt butikkonsept fra Fretex.

16. september lanseres Fretex Arkivet i Oslo, Trondheim og på nettet. Dette er et helt nytt butikkonsept fra Fretex.

Fretexbutikkene i Universitetsgata og på Grünerløkka i Oslo, på Møllenberg i Trondheim og nettbutikken er først ute med det nye konseptet. 

 

Ulike ønsker

Målet med Fretex Arkivet er å gjøre det enkelt, attraktivt og inspirerende å velge brukt for enda flere. 

­­­- De siste årene har vi sett at våre kunder har ulike meninger om hva som er attraktivt og inspirerende. Med Fretex Arkivet, tilbyr vi et konsept som en del av våre kunder har etterspurt. Det er mange som setter pris på de tradisjonelle Fretexbutikkene og de vil vi også beholde, sier Kristin Hareide, kjedeleder i Fretex.

Noen Fretexkunder synes det er gøy å lete, andre ikke. Noen vet hva de ønsker å kjøpe når de kommer til en Fretexbutikk, mens andre synes det er spennende å ikke vite hva de finner, og de vil gjerne bli overrasket. Noen ønsker at det å handle gjenbruk skal ligne mer på det å handle nytt, mens andre foretrekker at gjenbrukshandelen skiller seg ut. De yngre kundene har også andre ønsker enn de eldre.

Hvorfor Fretex Arkivet?

Designere og merker omtaler ofte tidligere kolleksjoner som arkivet sitt. Sortimentet i Fretex Arkivet består derfor av utvalgte produkter fra ulike designere og merker sine tidligere kolleksjoner. Til Arkivet velges det ut ikoniske varer fra flere tiår, klær med gode materialer, ettertraktede merkevarer som har høy gjenbruksverdi, hverdagstøy og tilbehør til dame og herre, samt utvalgte interiørartikler. 

Fretex håndplukker derfor sortimentet til arkiv-butikkene ut fra spesielle kriterier. Fretex vet aldri hva giverne donerer, så jobben med å sortere, velge ut og klargjøre til butikk krever betydelige ressurser. Varene som skal velges ut til Fretex Arkivet vil representere et smalere sortiment enn en finner i de andre Fretexbutikkene, men med mer dybde. Det vil gjøre handleopplevelsen mer forutsigbar.

Fretex Arkivet er for dem som ønsker å lete mindre, som er på utkikk etter trendklær og merkevarer til gode priser, og som setter pris på at gjenbrukshandelen ligner mer på annen handleopplevelse.  

Arkivet-butikkene har en egen visuell profil og butikkinnredning, fargevalg mm som skiller seg fra de andre Fretexbutikkene. 

Dette er Fretexkundene enige om

Selv om noen ønsker er ulike, er Fretexkundene opptatt av å handle til gode priser, å handle miljøvennlig, finne bruktskatter og støtte Frelsesarmeens sosiale arbeid. Det vil de fortsatt kunne gjøre i Fretex Arkivet og de andre Fretexbutikkene.

I en tid hvor mange kjøper og selger brukt direkte på nettet, forteller Fretexkundene at de stoler på Fretex sine vurderinger i sorteringsprosessen og at de liker å kunne prøve klærne før de handler. I begge konseptene beholder Fretex de romslige prøverommene. Å besøke Fretex skal fortsatt oppleves som en reise i tid og geografi.

Fretex har 10 dagers åpent kjøp, noe kundene setter stor pris på. I og med at det kun er en av hver vare i butikkene, er det på den måten mulig å sikre seg en vare uten at en er helt sikker på kjøpet. Også dette er likt for de to Fretexkonseptene.

50 år siden første Fretexbutikk åpnet i Bergen

Fretex ble etablert i 1905 i Kristiania for å gi jobb og husrom til mennesker som levde på gata. I starten samlet de bostedsløse inn papir til gjenvinning. For dette fikk de lønn og husly. Tilbudet het da Elevator. 

Navnet Fretex ble tatt i bruk i forbindelse med den første Fretexbutikken som så dagens lys i Bergen tidlig på syttitallet. Butikken ble først kalt «Tekstilen», men for å tydeliggjøre koblingen til Frelsesarmeen ble navnet Fretex valgt. Inspirasjonen kom fra Frelsesarmeens tekstiler, selv om Fretex ikke er en forkortelse.

Den første Fretexbutikken holdt til i leide lokalene etter en nedlagt fiskeforretning. Bemanningen besto av to butikkdamer, to med lengre fengselsopphold bak seg og en som slet med rusproblemer. Hensikten var å hjelpe folk tilbake til arbeidslivet. Gulvet i butikken holdt på å svikte på åpningsdagen fordi saltet de hadde brukt i fiskebutikken nesten hadde etset bort gulvplatene. Mye har forandret seg på 50 år!

Å bidra til at mennesker får nye muligheter i arbeidslivet og jobbe med gjenbruk er fortsatt like aktuelt, selv om det har vært en stor utvikling i metodene og uttrykkene. Arbeidsinkluderingen skjer nå primært hos eksterne arbeidsgivere. Aldri før har så mange lykkes med å få arbeid via Fretex Jobb, som de siste årene.

Over tre millioner leverandører

Mens noen kleskjeder jobber for å få færre leverandører er Fretex opptatt av å ha flest mulig!

Gavene som gis til Fretex er viktige for å kunne drive Frelsesarmeens sosiale arbeid for mennesker som har det vanskelig og de er viktige for miljøarbeidet. Fretex er som en nasjonal dugnad hvor nesten alle bidrar med noe.

-Vi ønsker å være et godt gjenbruksalternativ for alle givere og kunder. Jo mer Fretex mottar, jo bedre for miljøet og for Frelsesarmeens sosiale arbeid. Vi er veldig takknemlig for alle gavene, sier Hareide.

 

Fakta:

Fretex Arkivet bygger på tilbakemeldinger fra kunder og andre. 1000 mennesker fra hele landet har sagt hvordan de ønsker at Fretex skal være. Dette er noen av tilbakemeldingene.

 • Bruktbutikker må bli mer oversiktlige og enklere å finne frem i.
 • Sortimentsdybden må opp, samtidig som bredden i sortimentet må ned.
 • Butikkonseptene må være tydeligere, med klarere stil, identitet og sortiment.
 • Folk som handler brukte varer, er ofte mer opptatt av klær og merker enn andre
 • Fretexkunder er opptatt av bærekraft i sitt forbruk

Disse har bistått i utviklingen av Fretex Arkiv

 • Innom Agency utarbeidet den visuelle profilen i Fretex Arkivet-butikkene
 • This is har utarbeidet de grafiske uttrykkene

Generelle Fretex-fakta

 • 3500 innsamlingsbokser
 • Fretexposen kan hentes i alle landets Post i butikk (koster 50 kroner å sende)
 • 21 millioner kroner gikk til Frelsesarmeens sosiale arbeid i 2020
 • 900 000 plagg ble solgt i Fretexbutikkene i 2020
 • Snittpris i Fretexbutikkene er 91 kroner
 • Startpris i Fretexbutikkene er 39 kroner
 • 1260 jobbsøkere fikk arbeid via Fretex i 2020

Årsrapport 2020: https://www.fretex.no/common/pdfviewer/pdfviewer.aspx?publicid=jmk3WqKbFjMiS004Fbx1Qg&layout=horizontal 

Faktaark: https://www.fretex.no/om-fretex/fakta/fakta-om-fretex

 

Kontaktpersoner

Kristin Hareide

Direktør Miljø

Tlf:
413 03 878
E-mail:

Hilde Kjønstad

E-mail:
Til toppen