www.fretex.no Fretex logo print

Slik skriver du en åpen søknad

En retro kontorstol finner du på Fretex og et krus med blyanter eller noen fine notisbøker er alltid populære gaver å gi bort.
Ide og styling: Ellen Dyrop
Forskjellen på en åpen søknad og en vanlig jobbsøknad er først og fremst at arbeidsgiveren ikke har utlyst en ledig stilling. Du har dermed ingen stillingsannonse å gå ut fra når du sender en åpen søknad.

Men en åpen søknad har også sine fordeler. Ved å sende en åpen søknad viser du initiativ og engasjement, og du gir signaler om at du virkelig har lyst til å jobbe der. Likevel kan det lønne seg å gjøre litt research i forkant.

Gjør litt research før du sender en åpen søknad

Selv om det ikke er noe i veien for å sende en åpen søknad uoppfordret, kan det lønne seg å gjøre litt undersøkelser før du skriver og sender søknaden. Ta kontakt med bedriften du ønsker å jobbe for og forhør deg om hvilke behov de har og om det i det hele tatt er aktuelt å hente inn ny arbeidskraft. Spør om hvem som tar avgjørelsene når det gjelder den kompetansen du sitter på og hvem du bør sende søknaden til.

Finn en god og beskrivende overskrift

Husk at arbeidsgivere mottar mange jobbsøknaden, også åpne søknader. Det er derfor desto viktigere å skille seg fra mengden. En god og beskrivende overskrift kan være et godt tips i denne sammenhengen.

For eksempel er overskriften “Åpen søknad til (navnet på bedriften)” en dårlig overskrift. Da er det bedre å formulere en overskrift som sier noe om hvem du er og hvilken kompetanse du har, som for eksempel: “En allsidig og lærevillig IT-student søker nye muligheter”. Dette forutsetter imidlertid at du har gjort litt research og vet at de trenger flere folk på IT. Har ikke bedriften dette behovet, vil søknaden din være uinteressant.

Vis at du virkelig er interessert i jobben

Når du sender en åpen søknad til en bedrift som ikke har utlyst stillingen du søker på, må du i søknadsteksten få tydelig frem at du med din kompetanse kan tilføre bedriften noe positivt. En gjennomarbeidet søknad som viser at du har forståelse for hva bedriften jobber med og eventuelt hvilke behov de har, viser at du er motivert og at du virkelig har lyst på jobben.

Det er også viktig å gjøre deg selv lett tilgjengelig med kontaktinformasjonen du oppgir i søknaden, som mobiltelefonnummer, postadresse og e-postadresse. Skriv også at du kan kontaktes når som helst.

Vent en uke eller to før du følger opp søknaden

Selv om det kan være fristende å mase på svar er det viktig at du gir bedriften litt tid etter at du har sendt en åpen søknad. Men hvis du ikke har fått svar innen et par uker, vil du bare vinne på å ta kontakt for å høre om de har mottatt søknaden din.

Føler du at du trenger mer hjelp og veiledning når det gjelder veien videre, eller vil du ha hjelp til å utforme den beste åpne søknaden du kan skrive? Eller sitter på andre spørsmål angående din fremtidige karriere?

 

 

Fant du det du lette etter?